Składniki:
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 200 g mąki pszennej razowej
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 250 g zakwasu żytniego
- 375 ml wody
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na kilka minut. Dodać 380 g mąki pszennej chlebowej, zakwas, sól i ocet. Wyrobić przez chwilę robotem, tylko do połączenia składników. Przykryć i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto przy pomocy robota. Ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
Przygotować 30 cm keksówkę. Wysmarować ją olejem i wysypać mąką. Ciasto lekko uformować i przełożyć do przygotowanej keksówki. Przykryć o odstawić na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Wstawić chleb i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C i piec kolejne 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.