Składniki:
Na zaczyn:
- 135 g mąki pszennej chlebowej
- 170 g wody
- 2 łyżki zakwasu dokarmionego około 12 godzin wcześniej
Ciasto właściwe:
- 690 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 425 g wody
- 1 łyżka soli
- zaczyn (minus 2 łyżki)
Wykonanie:
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć miskę (ja moją wkładam do worka foliowego) i odstawić na 12 - 16 godzin.
Wszystkie
składniki ciasta właściwego wraz z zaczynem, ale bez soli, włożyć do
miski. Wyrobić robotem na najniższych obrotach do połączenia
składników. W razie potrzeby dodać wody lub mąki. Przykryć miskę i
odstawić na 20 - 60 minut do autolizy. Następnie posypać solą i
wyrabiać ciasto przez 1,5 - 2 minuty na drugiej prędkości. Przykryć i
odstawić na 2,5 godziny. W połowie czasu ciasto chwilę wyrobić
(ręcznie).
Podzielić
na 2 części i z każdej uformować bochenek. Odstawić pod przykryciem na
kolejne 2,5 godziny ( u mniej trwało to krócej). Piec w 230 stopniach
przez 40 - 45 minut. (polecam sprawdzić po 30 minutach, ewentualnie
zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Pierwszy bochenek pieczony według
przepisu przypalił się odrobinę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.