Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 g drobnego cukru (lub więcej)
- 7 g drożdży instant
- 100 g rozpuszczonego masła
- 3 ubite jajka
- skórka starta z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Wykonanie:
Natłuścić oraz obsypać delikatnie mąką formę z kominkiem o średnicy 20 cm ( u mnie 24 cm).
Wymieszać mąkę, sól, cukier i drożdże w misce. Dodać roztopione masło, jajka, skórkę i sok z pomarańczy i wyrobić robotem (lub wymieszać drewnianą łyżką). Ciasto będzie dość płynne. Przelać do przygotowanej formy, nakryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 25 minut. Odstawić do lekkiego ostygnięcia w formie. Posypać cukrem lub polać lukrem.
Można upieczoną babkę nasączyć syropem. Rozpuścić 225 g cukru w 150 ml wody. Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotować przez kolejne 3 - 4 minuty bez mieszania, aby powstał syrop. Zdjąć z ognia i dodać 50 ml rumu. Babkę podziurkować szpikulcem i nasączyć syropem. Odstawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.