Składniki:
Spód
- 100 g płatków owsianych
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g cukru trzcinowego
- 60 g bananów
- 60 g masła
Nadzienie:
- 90 g cukru trzcinowego
- 55 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 - 5 bananów (połowa rozgniecionych, połowa pokrojonych)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę do tarty o średnicy 23 cm.
Rozdrobnić
blenderem płatki owsiane. Wymieszać ja z mąką i cukrem. Dodać miękkie
masło i zagnieść ciasto. Dodać rozgniecione banany. Ciastem wyłożyć
dno i boki tortownicy. Piec przez 15 minut i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować
nadzienie. W garnku wymieszać mąkę, cukier i sól. Stopniowo dolewać
mleko, cały czas mieszając. Gotować na średnik ogniu, przez 2 minuty od
momentu zagotowania. Cały czas mieszać. Zdjąć z ognia. Żółtka lekko
ubić w misce. Dodać do nich odrobinę zagotowanej masy mlecznej i
natychmiast wlać całość do masy mlecznej. Gotować mieszając, przez
kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać masło, wanilię i banany.
Wymieszać aż całość się połączy.
Na
podpieczonym spodzie ułożyć plasterki bananów. Wylać na nie
przygotowaną masę. Piec około 15 minut. Ostudzić, a następnie wstawić
na minimum godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.