Składniki:
- 225 mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki drobnego cukru
- 50 g suszonych owoców (u mnie żurawina)
- 75 g masła
- 1 jajko
- 3 - 4 łyżki mleka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, cukier, proszek i masło przełożyć do miski. Wyrobić palcami. Dodać suszone owoce i wymieszać. Następnie dodać lekko roztrzepane jajko i 3 łyżki mleka. Wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche (moje nie było) dodawać po 1 łyżeczce mleka. Szybko zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 2 cm. Wyciąć bułeczki i ułożyć na blasze. Piec 12 - 15 minut w górnych partiach piekarnika. Lekko ostudzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.