Składniki:
- 2 kg jabłek (u mnie antonówka)
- 200 - 400 g cukru
- 1 - 2 laski wanilii
Wykonanie:
Jabłka
myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka o grubym
dnie, wlewamy na samo dno odrobinę wody i smażymy mieszając od czasu do
czasu. Kiedy jabłka już się prawie rozpadną dodajemy cukier (do smaku) i
ziarenka z przekrojonej laski wanilii. Mieszamy i jeszcze przez chwilę
gotujemy. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych i gorących słoików
(moje piekę w piekarniku w 110 stopniach przez cały czas, kiedy
przygotowuję dżem). Zakręcamy wygotowanymi i suchymi przykrywkami.
Stawiamy do góry dnem na kilka - kilkanaście minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.