Składniki (na formę ok. 23 cm):
- 1 kg startych jabłek, u mnie antonówka (waga po starciu, przed odciśnięciem)
- cukier do posypania jabłek (w zależności od upodobań i jabłek)
- 370 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 - 3 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Schłodzone masło siekamy z mąką. Dodajemy śmietanę, żółtka i cukier waniliowy. Ponownie siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, mniej więcej 1/4 i 3/4. Zawijamy w folię i wkładamy większą część do lodówki na 30 minut. Mniejszą wkładamy do zamrażarki . Wyjmujemy większą część i rozwałkowujemy na średnicę większą o kilka centymetrów od tortownicy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki). Ciasto przekładamy do formy tak, aby przykrywało dno i boki. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią i wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 10 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy spód jeszcze przez 5 minut, aż lekko zbrązowieje.
W międzyczasie ścieramy jabłka na grubej tarce. Odciskamy sok. Na podpieczony spód wysypujemy kaszę. Wykładamy jabłka. Jabłka posypujemy cukrem. Następnie ścieramy mniejszy kawałek ciasta, ten, który był w zamrażarce. Pieczemy przez około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.