21.10.2013

Muffiny dyniowe z czekoladą

Jakoś tak się składa, że co chwila znajduję gdzieś banana, który domaga się natychmiastowego zużycia.  Jest go za mało na samodzielne ciasto, więc dorzucam dynię.  Kolejny raz wychodzi z tego świetna mieszanka.  Tym razem z dodatkiem czekolady.




Składniki:
  • 230 - 250 g startej dyni
  • 1 mały banan (ok 50 - 70 g)
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 90 g oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 12 -15 kostek czekolady

Wykonanie:
Startą dynię i rozgniecionego banana mieszamy.  Dodajemy olej.  Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz cukier.  Mieszamy do połączenia składników.  Masę przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Do każdej muffinki wkładamy kostkę czekolady (jeżeli chcemy, może czekoladę posiekać i wymieszać z całą masą).  Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...