Składniki :
- ok. 800 g karkówki wieprzowej
- 2 czubate łyżeczki soli peklowej
- 10 g przyprawy Rozkoszna (czosnek suszony, suszony seler, pietruszka i ziarna pieprzu czarnego)
- 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
- 50 g wody
Wykonanie:
Mięso zmielić. Dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Szynkowar (mój ma pojemność 900 g) umyć i osuszyć. Wymieszane mięso partiami wkładać do szynkowaru i dokładnie ugniatać. Zamknąć szynkowar i odstawić na 24-48 godzin do lodówki. Po tym czasie przygotować garnek, do którego zmieści się nasz szynkowar. Na dno wyłożyć szmatkę lub kratkę. Wstawić zamknięty szynkowar. Wlać wrzątek na wysokość poniżej 2 cm od brzegów szynkowaru. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około godzinę. Po około 50 minutach sprawdzić temperaturę wewnątrz szynkowaru - powinna wynosić 71 stopni. Jeżeli mięso jeszcze jej nie osiągnęło, gotować aż do momentu, kiedy ją osiągnie. Wyjąć szynkowar z garnka i odstawić do całkowitego ostygnięcia (mój stał przez noc). Rozpiąć klamrę i wstawić szynkowar do góry nogami na talerzu do zlewu. Polewać wrzątkiem przez chwilę. Następnie stuknąć kilka razy tak, żeby mięso się wysunęło (u mnie chwilę to trwało).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.