Składniki (na 10 dużych bułek):
Ciasto:
- 63 ml letniej wody
- 4 g suszonych drożdży
- szczypta cukru
- 187 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- 60 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 500g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
- 100 g marcepanu
- 1/2 jajka*
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 100 g świeżej żurawiny (użyłam mrożonej bez rozmrażania)
- śmietanka 30%
- cukier puder
- płatki migdałowe
* rozkłóciłam jajko i połowę użyłam do nadzienia, a resztę wymieszałam z odrobiną wody do smarowania bułek
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski robota. Zrobić wgłębienie i wsypać drożdże. Dodać szczyptę cukru i letnią wodę. Delikatnie wymieszać zagarniając odrobinę mąki. Odstawić na kilka minut, aż zaczyn zacznie bąblować. Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić miękkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby dolać odrobinę mleka lub mąki). Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką lub workiem foliowym i odstawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia.
Marcepan, jajko i masło utrzeć na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt na stolnicy posypanej lekko mąką. Posmarować przygotowaną masą marcepanową. Posypać cukrem trzcinowym i żurawiną. Ciasto złożyć tak jak składa się list (1/3 ciasta zagiąć do środka, a następnie pozostałą część złożyć na wierzch). Dobrze docisnąć tak, aby żurawina weszła trochę w ciasto. Ciasto pociąć na 3-4 cm paski. Każdy rozkroić wzdłuż, zostawiając 2 cm nierozcięty kawałek. Następnie zwinąć paski wokół własnej osi i złączyć (patrz zdjęcia). Formowałam drożdżówki na 2 sposoby. Raz łączyłam tylko zwinięte końcówki tworząc serca z dziurką, a raz zawijałam ciasto zwięźle. Oba sposoby działają. Ten z dziurą niestety powoduje, że drożdżówki są bardziej podatne na łamanie i nie nadają się do zabierania np. do szkoły.
Uformowane bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-45 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem. Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 20 minut.
Bułki wyjąć i lekko przestudzić. Posmarować lukrem i posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.
Jeżeli chcecie zobaczyć jak wyglądają drożdżówki z dziurą, zapraszam na Instagram.
Pięknie ci wyszły, super zdjęcia :). Dzięki za wspólny czas.
OdpowiedzUsuńJakie cudnie słoneczne:-) Dzięki za wspólne pieczenie:-)Zupełnie inaczej je zwinęłam :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuń