Składniki:
- 1 1/4 filiżanki zwykłej mąki (dałam 1 filiżankę zwykłej i 1/4 filiżanki pszennej razowej)
- 1/2 filiżanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 3 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 3 duże dojrzałe banany
- 1 filiżanka płatków owsianych
Wykonanie:
W dużej misce mieszam suche składniki (sól, proszek do pieczenia, cynamon, mąkę, cukier, płatki).
W mniejszej misce ugniatam na papkę obrane ze skórki banany. Dodaję do nich dwa żółtka i olej, mieszam. Białka ubijam na sztywno w oddzielnej misce.
Do suchych składników dodaję banany, mieszam (masa na razie miesza się ciężko). Następnie dodaję do masy pianę z białek i delikatnie acz dokładnie (i szybko) mieszam składniki. Wlewam masę do natłuszczonej keksówki (o długości 22 cm). Piekę w 180 stopniach C., przez ok. 45-50 minut (piekłam nieco dłużej, do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.