Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 500 g dyni, pokrojonej na kawałki
- 2 małe słodkie ziemniaki, pokrojone na kawałki
- 450 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 1 jabłko nadające się do gotowania, pokrojone na kawałki
- 2 łyżeczki łagodnej pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2,5 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany (ja starłam)
- 2 liście laurowe
- 500 ml bulionu warzywnego
- 50 g rodzynek
- sól, pieprz
- 4 łyżki odtłuszczonego naturalnego jogurtu
Wykonanie:
Podgrzać olej w dużym garnku i podsmażyć cebulę przez 4-5 minut, aż się zezłoci. Dodać czosnek, dynię, słodkie ziemniaki, ziemniaki i jabłko. Następnie wmieszać pastę curry, kurkumę, imbir, dodać liście, bulion, rodzynki i dużo soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, dobrze pomieszać, przykryć i dusić przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyłożyć do misek i podać z łyżką jogurtu, albo, jeśli wolimy podać na ryżu basmati.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.