7.08.2010

Grillowane brzoskwinie z pistacjową kruszonką

W zeszłym roku pierwszy raz grillowałam brzoskwinie.  Kiedy zobaczyłam ten przepis i Ainsley'a od razu przypomniały mi się tamte.  Wiedziałam, że jak tylko nadejdzie lato i nastąpi morelkowo to je przygotuję.  Deser raczej dla dorosłych, po otworzeniu piekarnika aż zaszczypały mnie oczy od alkoholowych oparów :)  Ale w smaku cudowne.  Jak pisze Ainsley "Kocham ten deser z powodu różnych faktur jakie mamy w jednym kęsie.  Słodkie, klejące brzoskwinie i zimny, kremowy jogurt a do tego chrupiąca, orzechowa kruszonka   ....  komu potrzeba bitej śmietany do szczęścia?"

I tym oto przepisem żegnam się z Wami na prawie 2 tygodnie.  Jedziemy na zasłużony wypoczynek.  Przypominam też wszystkim o "Wędrujących ciasteczkach" - zostało 58 komentarzy.




Składniki:


  • 100 g drobnego cukru
  • 25 g pistacji, bez łupinek i posiekanych
  • 4 brzoskwinie, przepołowione
  • 4 łyżki porto
  • 2 łyżki galaretki z porzeczek
  • 200 g jogurtu greckiego


Wykonanie:

Rozgrzać grill. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia lub silikonowym podkładem. 2/3 cukru rozsypać na patelnię z grubym dnem, na wierzch wyłożyć pistacje i podgrzewać delikatnie aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień i gotować przez kolejne 2-3 minuty aż mikstura się zezłoci. Natychmiast wylać mieszankę na wyłożone blachy i pozostawić do ostygnięcia i stwardnienia. (Trzeba robić to naprawdę szybko bo cukier zamienia się ze złotego w brązowy w kilka sekund)

W międzyczasie położyć brzoskwinie, rozcięciem do góry, do naczynia żaroodpornego. Podgrzać porto i galaretkę, aż zrobi się wodnisty sos. Polać nim brzoskwinie. Posypać brzoskwinie pozostałym cukrem i grillować brzoskwinie przez około 8-10 minut aż będą klejące i złote. Wyłożyć brzoskwinie z sosem na talerze. Obok każdej porcji wyłożyć łyżkę jogurtu. Połamać pistacje i rozsypać na wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...