Składniki:
- 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego (ja dałam żytni)
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody źródlanej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli (następnym razem dam 1 łyżeczkę)
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (ja dałam pszenną razową)
- 1 łyżeczka drożdży
Na wierzch:
- 1 jajko
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- nasiona do posypania
Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki (ja upiekłam jeden bochenek w formie keksówce o długości 26 cm, którą wysmarowałam olejem i wysypałam ziarnami siemienia i sezamu). Zostawić je na 1 godzinę (mój rósł znacznie dłużej), przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami (ja posmarowałam mlekiem).
Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 20 minut (jeden duży bochenek piec dłużej o 5 minut niż 2 małe).
Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.