Miało mnie nie być przez 2 tygodnie, a tu niespodzianka. Na miejscu jest internet. Korzystam z okazji i pokażę dania, które robiłam jeszcze w domu a nie zdążyłam opublikować. Pozdrawiam serdecznie ze słonecznych Węgier.
Robiłam to danie już kilka razy i za każdym jesteśmy zachwyceni. Polecam bo smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 czerwona papryka, posiekana (ja nie dałam)
- 450 g mielonego mięsa z indyka
- 1/2 łyżeczki chilli
- 175 ml bulionu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- garść liści bazylii, plus więcej do przybrania
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotować ryż we wrzątku przez około 15 minut.
W międzyczasie podgrzać olej w garnku, usmażyć cebulę przez 3-4 minuty aż się zezłoci. Wmieszać czosnek, paprykę i smażyć kolejne 4 minuty. Następnie dodać mielone, chili i podsmażyć przez 2-3 minuty aż mięso zbrązowieje. Wlać bulion, zagotować i dusić przez 5 minut.
Mąkę kukurydzianą rozmieszać z 1 łyżką wody i sosem sojowym, aż będzie gładka. Dodać do garnka i mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i dodać liście bazylii. Odcedzić ryż, wyłożyć na talerze. Na wierzch wyłożyć mięso i posypać liśćmi bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.