Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- szklanka mleka
- łyżka cukru
- sól
- tłuszcz do wysmarowania blachy
jajko do smarowania bułeczek
Składniki na nadzienie:
- 10 dag masła
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżeczek cynamonu
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, cukier, 2 jajka, posolić. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia: powinno podwoić objętość. Stolnice posypać mąką, wyłożyć ciasto, uformować dwa wałki, które pokroić na 10 - 12 części, lekko je rozpłaszczyć. Przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Na każdym kawałku ciasta położyć nadzienie, uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki położyć na posmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku (225 C) na złoty kolor (ok. 12 - 15 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.