13.12.2010

Groszek ptysiowy

Uwielbiam groszek ptysiowy, ale nie sądziłam, że zrobienie go w domu jest tak proste i szybkie.  Nigdy więcej nie zamierzam już go kupować.  Zapewniam Was, że wykonanie go zajmuje mniej niż pójście po niego do sklepu (wiem, wiem, że można kupić przy okazji).  Przepis podejrzany u Szarlotka.



Składniki:

  • 90 ml wody
  • 30 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 jajka (M)
  • Szczypta soli
  • Dowolne przyprawy np. gałka muszkatołowa lub kminek, czosnek w proszku itp.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.

Mąkę przesiać z przyprawami. Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę do gotującego się płynu stale mieszając do momentu aż masa będzie odstawała od dna garnka. Masę przełożyć do miski wbijać pojedynczo jajka dokładnie mieszając, tak by ciasto stało się gładkie. Polecam zmiksowanie ręcznym blenderem. Taką masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne wzory lub wypełniamy masą przygotowane szablony.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Pieczemy bez pary. Po upieczeniu studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...