Składniki:
- 30 dag mąki (dałam około 45 dag)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- (polecam dodać dodatkowo 1 łyżeczkę przyprawy korzennej)
- 10 dag miękkiego masła
- 10 dag brązowego cukru (miałkiego)
- 3 jajka
- 5 łyżek płynnego miodu
Wykonanie:
Do malaksera wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, goździki i pieprz. Mieszaj, w trakcie mieszania dodaj masło i cukier. Na końcu powoli wlewaj jajka roztrzepane z miodem. Z ciasta uformuj 2 kule, zawiń w folię i włóż do lodówki. NA posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkuj schłodzone ciasto. Wycinaj różne kształty, można zrobić otwór na tasiemkę. Ułóż na blasze na papierze do pieczenia i piecz 15-18 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.