Składniki:
- 12 sztuk papieru ryżowego
- 1 marchewka pocięta w paski (ja starłam na grubej tarce)
- 75 g ogórka
- 4 cebule dymki, posiekane
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 4 łyżki sosu hoisin
- świeża kolendra 350 g ugotowanego kurczaka, pokrojonego
- (tłuszcz do podsmażania)
Wykonanie:
Papier ryżowy włożyć do miski i zalać gorącą wodą. Zostawić do nasiąknięcia na 5 minut, aż zmięknie (ja wkładałam na kilka chwil i wyjmowałam. Papier moczony przez 5 minut strasznie się rwał)
W osobnej misce wymieszać marchew, pokrojonego ogórka, dymkę i sezam. Osuszyć papier ryżowy i rozsmarować na każdym kawałku 1 łyżeczkę sosu hoisin przez środek. Posypać liśćmi kolendry, ułożyć warzywa i kurczaka na górę. Trzeba uważać, żeby nie przepełnić sajgonek. Złożyć z 2 stron a następnie zrolować. Podawać natychmiast z pozostałym sosem hoisin to maczania. (Ja proponuję takie sajgonki podsmażyć).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.