Miałam w domy kilogram nerkowców, przeszukałam więc internet w poszukiwaniu jakiegoś przepisu. Znalazłam ten, ale w trakcie pieczenia nie spodobała mi się ilość orzechów. Przeszukałam internet w poszukiwaniu oryginalnej wersji
i jednak miałam dobre przeczucie. Orzechów było za dużo.
Zrezygnowałam z maślanego kremu. Z dwóch powodów, po pierwsze i bez
kremu są cudowne, a po drugie nie podoba mi się pomysł przypalania
masła.
Składniki:
- 120 g masła o temperaturze pokojowej
- 150 g cukru brązowego
- 1 jajko
- 75 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g posiekanych orzechów nerkowca
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia ciastek (ja wyłożyłam papierem do pieczenia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.