21.08.2012

Mrożone filiżanki latte


Planowałam, że je zrobię już bardzo dawno, może dwa, a może trzy lata temu.  Jakoś nigdy nie wychodziło.  Tym razem jednak  kupiłam wszystkie składniki i do dzieła.  Ainsley miał cudowny pomysł, idealna kawa, a może deser na upały.




Składniki:
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml świeżo zaparzonego espresso (proponuję dać więcej)
  • 420 ml mleka skondensowanego niesłodzonego *
  • 300 ml śmietanki kremówki



Wykonanie:

Cukier rozpuścić w kawie.  Dodać mleko i śmietankę.  Wymieszać.  Nalać do filiżanek (około 5 - 6 sztuk).  Zamrażać przez kilka godzin.  Przełożyć do lodówki na godzinę przed jedzeniem.

 * jeśli dajemy słodzone, nie dodajemy cukru


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...