Zobaczyłam go tutaj
i wiedziałam, że po prostu muszę. Oczywiście robiłam w tajemnicy przed
rodziną, bo gdyby wiedzieli, że jest z cukinią, to nikomu by nie
smakował. A tak smakował, bo jest obłędny.
Składniki:
- 2 duże jajka
- 1/3 filiżanki miodu (dałam syrop z agawy)
- 1/2 filiżanki oleju
- 1/2 filiżanki brązowego cukru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy mielonej (opcjonalnie)
- 1/3 filiżanki kakao
- niepełna filiżanka mąki pszennej (można dać nawet 1 pełną filiżankę)
- niepełna filiżanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można dać nawet 1 pełną filiżankę)
- 2 filiżanki startej na tarce cukinii (około 350 g)
- 1 gorzka czekolada
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni i natłuść foremkę keksówkę (30 cm), ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni i natłuść foremkę keksówkę (30 cm), ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
W misce wymieszać jajka, miód (syrop z agawy), olej, cukier i wanilię. Mieszać do połączenia składników (robiłam to robotem). Dodać obie mąki, sodę, proszę, kawę, kakao i sól. Ponownie wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać startą cukinię i pokrojoną na kawałki czekoladę. Wymieszać do połączenia składników. Przelać ciasto do formy i piec 65 do 75 minut, aż do suchego patyczka.
Ostudzić w foremce przez przynajmniej 20 minut, a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Przechowywać zawinięty, w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.