27.12.2012

Krem cytrynowy (Lemon curd)

Tym razem krem bez masła, podpatrzony u Dorotki.  A już niedługo pyszności z tym kremem.


 


Składniki:
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) przełożyć do rondleka i zagotować.  Cały czas mieszać (w przeciwnym razie krem się przypali). Gotować tak przez około 2 minuty. Można krem zmiksować blenderem, aby pozbyć się grudek wtedy będzie troszeczkę jaśniejszy. Dodać oliwę i znów gotować przez 2 minuty cały czas mieszając.
Przełożyć do słoiczka. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...