Składniki:
- 180 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 50 g szklanki drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g mąki pszennej
- 1 słoiczek galaretki z fiołków
Wykonanie:
Masło
dokładnie ucieramy. Dodajemy cukry nadal ucierając, aż masa będzie
jasna i puszysta. Dodajemy jajko, wanilię i ucieramy do dokładnego
połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Dokładnie mieszamy. Ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i
wkładamy na około godzinę do lodówki. Wyjmujemy, czekamy chwilę, a
następnie dzielimy na kulki o wadze 15 - 20 g. Każdą kulkę spłaszczamy i
robimy w niej głębokie wgłębienie (np. nakrętką). W środek wgłębienia
wkładamy po 1 łyżeczce galaretki. Pieczemy w 180 stopniach przez 15
minut. Kiedy ciastka chwilę przestygną na blaszce, przekładamy je na
kratkę do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.