29.04.2013

Penne all'arrabbiata

Czasami zapominamy o najprostszych rozwiązaniach, ale od czego są inne blogi?  Bardzo lubimy dania makaronowe.  Z kilku powodów.  Są smaczne, zdrowe, a do tego szybkie do przygotowania.  Penne all'arrabbiata okazało się jednak zbyt ostre dla moich chłopaków.  Prawda jest jednak taka, że było ostre i to bardzo.  




Składniki:
  • makaron penne
  • puszka pomidorów
  • suszona papryczka chili (ilość zależy od tego, jak ostre danie lubicie)
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • odrobina tymianku, oregano i bazylii

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy posiekane papryczki.  Dorzucamy pokrojone pomidory i dusimy na średnim  ogniu.  Kiedy sos już lekko odparuje dodajemy posiekane zioła.  Ugotowany i odcedzony makaron dorzucamy do gotującego się sosu.  Gotujemy razem przez 1 - 2 minuty.  Podajemy skropione oliwą i ewentualnie posypane startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...