Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 1 łyżka płynnego miodu
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 4 dymki
- mały pęczek świeżego tymianku
- 3 świeże listki laurowe
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego ziele angielskiego
- 6 łyżek złotego rumu
- 6 łyżek białego octu winnego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 papryczka scotch bonnet (dałam chili)
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięte)
Wykonanie:
Piersi
kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Delikatnie skropić
oliwą i doprawić przyprawami. Tak przygotowane piersi grillujemy na
patelni grillowej.
Przygotowujemy
sos. Dymki posiekać. Papryczkę siekamy i pozbawiamy pestek.
Wszystkie składniki sosu wkładamy do blendera i miksujemy.
Sos
przelewamy do naczynia do zapiekania. Na wierzch kładziemy zgrillowaną
pierś z kurczaka. Kurczaka skrapiamy łyżką miodu. Kładziemy na wierch
gałązki tymianku i rozmaryn. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220
stopni przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.