Składniki:
- ok. 100 g orzechów nerkowca
- 250 g puree z dyni
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1-2 szalotki (ok. 100 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy / oleju
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżki startego świeżego imbiru
- mały pęczek natki pietruszki (użyłam posiekanej mrożonej)
- ok. 1,5 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
Orzechy uprażyć na patelni, ostudzić i posiekać. Szalotkę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć.
Ciecierzycę rozgnieść widelcem, dodać kaszę i pure z dyni. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać z dowolną sałatką. Można też wsadzić taki burger do pity i zabrać jako drugie śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.