Składniki:
- na masę i dekorację:
- 500 g mascarpone
- 400 g śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 80 g wiórków kokosowych
- czerwony barwnik
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 ciasteczka Oreo
- M&Msy, Lentilki, lub Skittlesy
Na biszkopt (blachy 22 i 18 cm):
- 8 jaj
- ponad szklanka mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajmy po 1 żółtku nadal ubijając. Na koniec delikatnie dodajemy mąki i mieszamy szpatułką.
Przelewamy do dwóch tortownic (22 i 18 cm) wyłożonych papierem do pieczenia (wykładam tylko dno). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przelewamy do dwóch tortownic (22 i 18 cm) wyłożonych papierem do pieczenia (wykładam tylko dno). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone biszkopty studzimy. Mniejszy dokrajamy tak, aby pasował do większego (patrz zdjęcie). Kroimy na pół.
Na talerze, paterze układamy dolną partię biszkoptu i nasączamy (użyłam ekstraktu waniliowego).
Kremówkę ubijamy dodając cukier. Mieszamy ją z mascarpone i przez chwilę ubijamy tak, aby masa się nie zwarzyła. Dzielimy na 3 części. 1 część do przełożenia tortu, druga na dekorację głowy, trzecia (największa) na dekorację tułowia.
Część do przełożenia tortu mieszamy z wiórkami kokosowymi. Masę wykładamy na przygotowane blaty. Na masę kładziemy górną część biszkoptów.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko przestudzoną mieszamy z drugą częścią masy.
Pozostałą część masy (tę największą) mieszamy z czerwonym barwnikiem (użyłam w proszku).
Czekoladową masę rozprowadzamy na mniejszym biszkopcie, tym który będzie głową. Zostawiamy odrobinę masy do przyklejenia kropek i zaznaczenia skrzydeł.
Czerwoną masę rozsmarowujemy na dużym biszkopcie. Uważamy przy połączeniu z głową, aby nie połączyć mas.
Odłożoną masą czekoladową przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy skrzydła, kropki, oczy i odznaczamy głowę (aby zakryć połączenie dwóch mas). Na przygotowane kropki układamy kolorowe cukierki. Na wyciśnięte oczy kładziemy połówki ciasteczek Oreo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.