24.02.2014

Pączki

Kilka dni temu dostałam od mojej kuzynki zeskanowane przepisy mojej Babci Jańci.  Od razu zabrałam się do pracy.   Zaczęłam od pączków.  Prawda jest taka, że nie pamiętam, żebym jadła pączki od Babci.  Wiem też, że raczej nigdy nie byłam u Babci w okolicach Tłustego Czwartku.  Pączki wyszły dobre, ale jednak za bardzo zbite.  Moim zdaniem w przepisie jest za mało mleka.  Być może Babcia i tak robiła "na oko", a może po prostu nie była specjalistką od pączków?  Przepis podaję oryginalny od Babci łącznie z Babcinymi nazwami, ale z moimi uwagami w nawiasach.



Składniki  na ok 25 pączków (robiłam z połowy porcji):
  • 5 dkg drożdży
  • 1,20 kg mąki
  • 1/8 l mleka (powinno go być znacznie więcej, ja dałam prawie dwa razy tyle, a moim zdaniem to też było za mało)
  • 12 żółtek
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru grysiku (chyba chodzi o drobny)
  • tarta skórka z cytryny
  • 1/2 laski wanilii (ziarenka)
  • 1 łyżka rumu
  • konfitura
  • szczypta soli
  • 1,5 kg smalcu (lub oleju)
  • 20 dag cukru mączki (chyba pudru) - do posypania


Wykonanie:
Zarobić rozczyn - rozpuścić drożdże w letnim mleku (użyłam 125 ml) z dodatkiem szczypty cukru i częścią mąki. Gdy rozczyn podrośnie utrzeć 12 żółtek do białości.  Masło sklarować, dodać do niego rum, wanilię, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić. (W razie potrzeby dolewać więcej mleka, a będzie to na pewno potrzebne). Wyrobić aby ciasto było mięsiste.  Przykryć i pozostawić na 1 godz by podrosło.  Jak wyrośnie wykrawać krążki.  Jeżeli nadziewamy pączki przed smażeniem (ja nadziewam po) kładziemy na jednym konfiturę.  Drugim przykryć i obtoczyć palcami.  Pączki wyłożyć na serwetę posypaną mąką.  Nakryć.  Gdy podrosną smażyć pączki na rozgrzanym tłuszczu (ok. 170 - 180 stopni). Gdy się zarumienią przewrócić na drugą stronę. (Babcia pisała, że z pierwszej strony smażymy w nakrytym garnku a z drugiej w odkrytym).  Usmażone pączki wyłożyć na bibułę (ręcznik papierowy).  Gdy troszeczkę ostygną posypać cukrem z wanilią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...