Uwielbiam
tego typu dania. Po pierwsze za smak, po drugie za czas
przygotowania. Przepis pochodzi z książki 15 minut w kuchni Jamiego
Olivera, a książkę otworzyłam w ramach wspólnej zabawy z Edytą i Malwiną.
Żeby było jasne, dania nie przygotowałam w kwadrans. Nie da się,
przynajmniej ja nie potrafię. Jednak było szybko i smacznie, bardzo
smacznie.
Dziewczyny dziękuję za kolejne już wspólne gotowanie.
Składniki:
- 1 suszona papryczka chili
- 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pęczek kolendry (użyłam mrożonej natki pietruszki)
- 2 papryki w różnych kolorach
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy (lub ugotowana wcześniej)
- 1 puszka (400 g) czarnej fasoli
- 700 g passaty
- 250 g ugotowanego ryżu (u mnie naturalny)
- oliwa
Wykonanie:
Świeżą
i suszoną papryczkę chili, obraną i przekrojoną cebulę, wędzoną
paprykę, kumin oraz czosnek przekładamy do malaksera i miksujemy razem z
2 łyżkami oliwy. Przelewamy do garnka i dodajemy pokrojone w paski
papryki, ciecierzycę, fasolę i passatę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy i gotujemy początkowo pod przykryciem, pod koniec bez. Jeżeli
używamy ugotowanego wcześniej ryżu, robimy dołek po środku chili.
Kładziemy do niego ryż, aby się zagrzał. Chili podajemy z odrobiną
jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.