Składniki:
- 1/2 kg pieczarek
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ok 200 - 250 ml śmietany (użyłam 12%)
- kawałek masła
Wykonanie:
Pieczarki pokroić. Na maśle zeszklić posiekaną cebulkę. Dodać pieczarki i smażyć tak, aby pieczarki pozostały jeszcze w miarę jędrne. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną. Dodać do niej sok spod pieczarek i wymieszać. Wlać śmietanę na patelnię z pieczarkami i dobrze wymieszać. Pogotować razem przez chwilę. Ewentualnie doprawić sos do smaku. Ja podałam ten sos z makaronem, ale pasuję on też do kopytek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.