12.03.2014

Rolada truskawkowa na białkach - Angel Food Cake

Po Tłustym Czwartku zostało mi sporo białek, a na dnie zamrażalki nadal leży spory woreczek truskawek.  Rozmroziłam obydwie rzeczy i postanowiłam przygotować ciasto na białkach w formie rolady.  Sama rolada nie jest najłatwiejszą w obróbce, ale ciasto tak posmakowało chłopakom, że postanowiłam pokazać je tutaj. Zdjęcie, które widzicie na blogu są robione około godziny od zwinięcia rolady.  Nie był to najszczęśliwszy pomysł, bo masa truskawkowa nie stężała jeszcze idealnie.  Kawałki krojone następnego dnia wyglądały znacznie lepiej.  Wzorowałam się na tym przepisie. 



Składniki:
Na ciasto:
  • 9 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki cream of tartar (opcjonalnie)
  • 150 g mąki pszennej
  • 140 g cukru pudru + więcej do posypania

Na masę:
  • 400 g mrożonych truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 30-5, g cukru


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.  Blachę o wymiarach ok. 35 x 25 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski trzykrotnie przesiać 70 g cukru, mąkę i sól. Białka ubić na delikatną pianę.  Stopniowo dodać pozostałe 70 g cukru, cream of tartar i ubijać na w marę sztywną pianę.  Na wierzch przesiać mąkę i delikatnie wymieszać.  Ciasto wyłożyć równomiernie na przygotowaną formę.  Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.  Wierzch ciasta ma lekko zbrązowieć, a ciasto ma być elastyczne na środku.  Moje piekło się około 10 minut dłużej, bo miałam trochę mniejszą formę.  Upieczone ciasto wyjąć z papierem z formy.  Czystą ściereczkę bawełnianą posypać cukrem.  Położyć ciasto na ściereczkę, papierem do góry.  Zdjąć papier, a jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem ze ściereczką.  Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
Przygotować nadzienie.  Truskawki przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu często mieszając.  Dodać cukier. Żelatynę zalać w kubku odrobiną zimnej wody i zostawić aby napęczniała. Następnie zalać ją odrobiną wrzątku i dokładnie wymieszać. Kiedy truskawki się rozmrożą, ale jeszcze się nie do końca rozpadną wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.  Odstawić aby nadzienie delikatnie stężało.  Nie może być płynne, ale musi dać się rozsmarować na roladzie.
Kiedy nadzienie jest gotowe rozwinąć ciasto.  Posmarować je tężejącym nadzieniem i zwinąć.  Dobrze jest zawinąć tężejącą roladę w folię.  Odstawić do lodówki. Gotową można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...