Składniki:
- 500 g mąki
- 25 g drożdży
- 100 g miękkiego masła
- Pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- ½ - ¾ szklanki mleka
- Ok. 10 łyżek jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki
- 25 g masła
- 25 g cukru
- Mleko lub jajko do posmarowania
Wykonanie:
Mąkę
przesiać do miski. Zrobić w środku wgłębienie. Mleko lekko podgrzać.
Odlać około ¼ szklanki i wkruszyć drożdże. Dodać łyżkę cukru i
wymieszać. Wlać mieszankę do wgłębienia w mące. Na wierzch posypać
odrobiną mąki, nakryć ściereczką i odstawić, aż drożdże urosną. Po
około kwadransie dodać pozostałe składniki, bez mleka. Zacząć wyrabiać
ciasto dolewając stopniowo mleko. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż
będzie miękkie i elastyczne i będzie ładnie odchodzić od ręki.
Uformować kulę, przełożyć do miski posmarowanej olejem, nakryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny.
Jagody
umyć i osuszyć. Wymieszać z mąką i cukrem. Wyrośnięte ciasto wyrobić i
podzielić na 10 – 12 części. Na środek każdej części nakładać po łyżce
jagód i zlepić bułeczkę. Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około
kwadrans.
Przygotować
kruszonkę. Mąkę wyrobić z masłem palcami, aż powstanie kruszonka.
Wymieszać cukier. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte
bułeczki posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem. Posypać
kruszonką. Wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.