Składniki:
- 3 jajka
- 5 + 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 150 g jagód
- 200 g śmietany kremówki
Wykonanie:
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem 5 łyżek cukru.
Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać przesiane mąki i
wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach
32x39 cm . Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt
przełożyć na obsypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i
zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.
Żelatynę
zalać niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje dodać ćwierć
szklanki wody i podgrzać cały czas mieszając. Żelatyna musi się
rozpuścić. Około 100 g jagód zmiksować z 2 łyżkami cukru. Do
rozpuszczonej żelatyny dodawać stopniowo zmiksowane jagody i energicznie
mieszać. Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo wlewać jagody z żelatyną
cały czas ubijając. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie
całkowitego!).
Biszkopt
rozwinąć, rozsmarować tężejący krem jagodowy i posypać pozostałymi
owocami. Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do
całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.