Składniki:
- 100g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 400g drobnych śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Masło
ucieramy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednym jajku
cały czas ucierając. Dodajemy wanilię i mieszamy. Na koniec dodajemy
przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość. Ciasto przelewamy do formy
23 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte, przepołowione śliwki
kładziemy na wierzch, skórką do dołu. Posypujemy cukrem wymieszanym z
cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50
minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.