10.08.2014

Królewski omlet brzoskwiniowy

Śniadanie, wcześnie rano, kiedy jeszcze wszyscy śpią.  Zapach świeżo parzonej kawy i owsianka, albo omlet.  I tylko pies spogląda z wyrzutem, bo czeka na poranny spacer.  Zaczeka, na pewno.



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 brzoskwinia
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło
  • jogurt naturalny do podania

Wykonanie:
Brzoskwinię miksujemy.  Mieszamy z mlekiem.  Białka ubijamy na sztywno.  Żółtka mieszamy dokładnie z cukrem.  Następnie dodajemy mleko ze zmiksowaną brzoskwinią i przez chwileczkę ubijamy tak, aby całość dokładnie wymieszać.  Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.  Mieszamy delikatnie z ubitymi białkami.  Na patelni roztapiamy masło i smażymy na złoty kolor z jednej strony.  Ostrożnie przekładamy na drugą stronę i chwilę smażymy.  Omlet dzielimy na kawałki i przez chwilę jeszcze podsmażamy.  Podajemy z odrobiną jogurtu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...