17.08.2014

Muffinki bananowe z żurawiną

To były chyba pierwsze muffiny, jakie kiedykolwiek zrobiłam.  Potem robiłam je jeszcze kilka razy, ale było to w czasach "przed blogiem".  Kiedy wieczorem przed wyjazdem zobaczyłam dwa, mocno dojrzałe banany, postanowiłam powtórzyć ten przepis i pokazać go na blogu.  Muffiny jedliśmy w niezwykle malowniczych rejonach.



Składniki:
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g żurawiny lub rodzynek
  • 2 łyżki miękkiego masła


Wykonanie:
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać.  Banany, jajko i masło zmiksować.  Dodać do mąki i połączyć łyżką, ale niezbyt dokładnie.  Dodać żurawinę lub rodzynki i ponownie wymieszać, tylko do połączenia składników.  Ciasto przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 20 - 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...