Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanka cukru
- 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe z nalewki)
- 1/2 szklanki rodzynek (u mnie żurawina)
- 1,5 łyżeczki sody (u mnie proszek do pieczenia)
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- 3 jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 2/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Formę keksówkę (u mnie 30 cm) wyłożyć
papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W jednej
misce wymieszać mąkę, cukier, sodę (proszek), przyprawę. Dodać rodzynki
(żurawinę) i orzechy i ponownie wymieszać. W drugiej misce wymieszać
jajka, dynię i olej. Połączyć zawartość misek. Nie trzeba mieszać zbyt
dokładnie, mogą zostać małe grudki. Przelać ciasto do formy i wstawić
do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy
ciasto jest upieczone. Chwilę przestudzić i podawać pokrojone w
plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.