17.09.2014

Pieczona karkówka

Do tej pory robiłam karkówkę z tego przepisu.  Jakiś czas temu, moja teściowa poczęstowała nas karkówką przygotowaną w nieco inny sposób.  Bardzo nam posmakowała.  Mięso jest niezwykle wilgotne i aromatyczne.  Mój mąż szybko odtworzył je u nas w domu.




Składniki:
  • 1,5- 2 kg karkówki
  • kilka łyżek oleju
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy.  Nacieramy solą i pieprzem.  Czosnek przeciskamy przez praskę.  Mieszamy z olejem i ziołami.  Mięso obtaczamy w marynacie i chowamy do lodówki na minimum dobę.  Zamarynowane mięso zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach mniej więcej godzinę na każdy kilogram mięsa.  Gotowe mięso studzimy przed krojeniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...