Składniki:
- 100 g dyni
- 5 łyżek kaszy kuskus
- 2 liście jarmużu lub garść czipsów z jarmużu
- garść nerkowców Felix
- sól, pieprz
- olej lub oliwa
na sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki musztardy
- pół ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę)
- 1 łyżka miodu, syropu z agawy
- sól, pieprz
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię wyłożyć na blachę, skropić oliwą i posolić i popieprzyć. Piec przez około 15 - 20 minut, aż dynia będzie miękka, ale nie będzie się jeszcze rozpadać.
Jarmuż umyć i oderwać miękkie części liści. Obgotować przez 2 - 3- minuty we wrzątku. Można też użyć czipsy z jarmużu.
Kuskus doprawić, dolać łyżeczkę oliwy, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut.
Składniki sosu dokładnie wymieszać, aż sos stanie się gładki. Można to zrobić w słoiczku, potrząsając nim.
Gotowy kuskus wymieszać z upieczoną dynią, jarmużem i orzeszkami. Polać przygotowanym sosem i natychmiast podawać.
Składniki sosu dokładnie wymieszać, aż sos stanie się gładki. Można to zrobić w słoiczku, potrząsając nim.
Gotowy kuskus wymieszać z upieczoną dynią, jarmużem i orzeszkami. Polać przygotowanym sosem i natychmiast podawać.
Jeżeli
zabieramy sałatkę do pracy / szkoły wymieszać tylko kuskus, dynię i
gotowany jarmuż. Przed podaniem dodać orzeszki i całość polać sosem.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.