Składniki:
zaczyn poolish:
- 140 g wody
- 140 g mąki pszennej chlebowej
- 1/4 łyżeczki drożdży
ciasto właściwe:
- 650 g mąki chlebowej
- 90 g mąki pszennej razowej
- 210 g wody
- 310 g cydru jabłkowego
- 20 g soli
- 5 g drożdży instant
- cały zaczyn
- 140 g suszonych jabłek
Wykonanie:
Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dodać pozostałe składniki, poza jabłkami. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (przez około 3 minuty). Sprawdzić hydrację ciasta i dodać pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać tak, aby jabłka były równomiernie rozłożone w cieście. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W połowie czasu złożyć ciasto. Po 2 godzinach ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki. Odstawić ponownie do wyrastania na 1,5- 2 godziny. Piec w 230 stopniach przez 15 minut a następnie 25 minut w 225 stopniach (ja musiałam zmniejszyć temperaturę do 200 stopni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.