22.09.2014

Drożdżówka ze śliwkami i orzechami

Wieczorem zagniatasz ciasto i wstawiasz do lodówki.  Rano, tuż przed śniadaniem wyjmujesz miskę z lodówki.  Potem spacer z psem. W międzyczasie jakaś dobra dusza myje i dryluje śliwki.  A Ty po powrocie formujesz ciasto i wkładasz do formy.  Lecisz do pobliskiego sklepu na szybkie zakupy.  Wracasz i wstawiasz ciasto do piekarnika.  Robisz prasowanie, a w mieszkaniu roznosi się cudowny zapach.  Nie zostaje nic innego, jak zaparzenie kawy i ukrojenie jeszcze ciepłego ciasta.
Przepis podejrzałam u Małgosi, ale przezornie zrobiłam z połowy porcji ;)



Składniki:
  • 250 g mąki
  • 3 g drożdży instant
  • 60 g + 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ok. 100 ml letniego mleka
  • 35 g miękkiego masła
  • 35 g orzechów laskowych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 200 g śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka śmietanki 30%

 
Wykonanie:
 
Mąkę, sól, drożdże, 60 g cukru mieszamy w misce robota.  Dodajemy jajko i stopniowo dolewamy mleko.  Wyrabiamy ciasto.  Kiedy zaczyna już odchodzić od haka, dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne.  Formujemy kulę, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (moje rosło przez noc w lodówce). Keksówkę o długości 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy tak, aby krótszy bok miał długość 25 cm. Posypujemy 3/4 ciasta cukrem, posiekanymi orzechami (zostawiamy odrobinę do posypania ciasta) i układamy kawałki śliwek.  Zwijamy wzdłuż dłuższego boku.  Przekładamy do przygotowanej keksówki.  Smarujemy śmietanką i posypujemy odrobiną cukru i orzechami.  Ciasto odstawiamy na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.  Wkładamy formę i pieczemy około pół godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...