Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 600 g szparagów
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 1 papryczka chilli, posiekana (nie dałam)
- 1 łyżka drobnego cukru
- 250 g ryżu do risotto
- 600 ml wrzątku
- szczypta szafranu (dałam łyżeczkę kurkumy)
- sól, pieprz
- liście bazylii do dekoracji (zapomniałam o nich)
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Podgrzać 1 łyżkę oliwy w patelni, dodać szparagi pokrojone na kawałki, smażyć 3-4 minuty, posypać papryką. Przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej do naczynia żaroodpornego.
Dodać pozostałą oliwę, usmażyć cebulę i czosnek przez 4-5 minut. Dodać pokrojone pomidory, chilli i cukier. Doprawić solą i pieprzem, smażyć około 2 minuty. Przełożyć na szparagi i włożyć na dolną półkę piekarnika.
Ryż wsypać do drugiego naczynia żaroodpornego, zalać wrzątkiem, dodać szafran (kurkumę). Przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć do piekarnika na półkę wyżej niż szparagi. Piec 20-25 minut aż cała woda zostanie wchłonięta a szparagi będą miękkie. Gotowy ryż poruszać widelcem i wyłożyć na ogrzane talerze. Na to położyć szparagi i pomidory, posypać liśćmi bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.