6.05.2010

Kurczak SOS

Dlaczego SOS? Ainsly tłumaczy to tak: S jak succulent (soczysty) O jak orgasmic (chyba nie trzeba tłumaczyć?) i S jak saucy (zalotny, pikanty - chyba obydwa).  "A to wszystko w 15 minut, oh wy szczęściarze".  I nic od siebie już dodawać nie będę.
Albo dodam tylko, że kupiłam nową książkę Ainsley'a "Low Fat Meals in minutes", czyli katowania Ainsley'em ciąg dalszy nastąpi.



Składniki:


  • 500 g pomidorów (w oryginale creamed, ja dałam w kawałkach z puszki)
  • 1-2 łyżki ostrej pasty curry
  • 500 g ugotowanych udek lub piersi, pociętych na kawałki
  • 150 ml kremówki
  • 1/2 łyżeczki cukru drobnego
  • sól, pieprz



na ryż:


  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 25 g płatków migdałów
  • 500 g ugotowanego ryżu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 25 g rodzynek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub kolendry do posypania



Wykonanie:

Pomidory włożyć do garnka, dodać pastę curry i lekko podgrzać. W międzyczasie podgrzać olej na patelni, podsmażyć cebulę przez 2 minuty, aż zmięknie. Dodać migdały i gotować przez kolejne 2 minuty, aż wszystko lekko zbrązowieje. Wmieszać ryż, kurkumę, rodzynki i podgrzewać przez 3-4 minuty, dodając odrobinę wody, jeśli ryż jest zbyt suchy.

Dodać kurczaka i kremówkę do pomidorów, zagotować i dusić przez 2 minuty, aż się wszystko podgrzeje. Dodać cukier i doprawić do smaku.

Doprawić ryż, rozłożyć na talerze. Na ryż wyłożyć kurczaka w sosie pomidorowym, posypać natką i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...