Składniki:
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy (można zastąpić szafranem)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- 2 łyżki oleju
- 150 g jagnięciny (dałam kurczaka)
- 15 g masła
- 1 pokrojone cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 laska cynamonu
- 225 g ryżu basmati
- 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 350 g m kalafiora (dałam brokuły)
- 100 g groszku
- sól, pieprz
- uprażone płatki migdałów do przybrania
Wykonanie:
Wymieszać przyprawy z łyżką oleju. Obtoczyć w tym mięso.
Podgrzać masło i pozostały olej i podsmażyć cebulę i czosnek przez 4-5 minut aż zmiękną. Dodać cynamon, mięso i smażyć na dużym ogniu przez około 3 minuty (ja swoje smażyłam dłużej). Wmieszać do tego ryż i podlać bulionem, zagotować. Dodać kalafior, przykryć i gotować przez 8-10 minut, aż ryż będzie miękki. Dodać groszek i gotować przez kolejne 3-4 minuty aż cały bulion zostanie wchłonięty. Wyjąć cynamon, doprawić do smaku. Podawać posypane migdałami.
Ja swoją wersję robiłam nieco inaczej. Ryż gotowałam z dodatkiem laski cynamonu i z kurkumą. Nad gotującym się ryżem umieściłam koszyk do gotowania na parze i gotowałam tak najpierw same brokuły, a następnie dodałam groszek. Mięso podsmażałam aż było gotowe. Ugotowany ryż, warzywa i mięso wymieszałam przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.