Składniki na krem:
- 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
- laska wanilii
Wykonanie:
Laskę wanilii przeciąć na pół i wyjąć ziarenka. Ser mascarpone wymieszać (na niskich obrotach robotem) z cukrem i wanilią (ziarenkami i ekstraktem), a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową (też robiłam to robotem). Krem przełożyć na biszkopt i dobrze schłodzić (u mnie stał przez noc).
Biszkopt - użyłam połowy z tego przepisu.
Sos truskawkowy:
- zamrożone truskawki (dałam prawie cały woreczek, mniej więcej litrowy)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Truskawki wrzuciłam do garnka, podlałam odrobiną wody i zagotowałam, tak aby się rozmroziły i puściły wodę. Rozgniotłam je tłuczkiem do ziemniaków. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do truskawek i chwilę zagotować, tak aby sos zgęstniał. Gotowy sos ostudzić. Polać nim ciasto dopiero przed podaniem (ja wylałam trochę na całość, a potem dużo na każdą porcję).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.