Składniki (na blachę 23 cm i 2 tartaletki):
Ciasto kruche:
- 150 g masła
- 240 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka (40 g)
- Kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Składniki
siekamy nożem, zagniatamy ciasto i wkładamy w folii na lodówki na 30
minut. Rozwałkowujemy i wykładamy foremki. Spód nakłuwamy. Wykładamy
dokładnie folią aluminiową (szczególnie dokładnie dociskamy przy rancie)
i pieczemy z obciążeniem (np.groch, fasola) przez 10 minut w 180 C.
Zdejmujemy folię i obciążenie i dopiekamy 15 minut.
Krem cytrynowy:
- sok z 3 cytryn i ½ grejpfruta
- 180 g masła
- 300 g cukru pudru
- 5 jajek
- 7 g żelatyny
Wykonanie:
Sok
i cukier zagotowujemy. Dodajemy masło i rozpuszczamy mieszając.
Dodajemy roztrzepane jajka i cały czas mieszając gotujemy, aż masa
będzie gęsta. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy. Schładzamy.
Ostudzony krem przed nałożeniem na ciasto miksujemy.
Beza włoska:
- 150 g cukru kryształ
- 75 g białek
- Woda
Wykonanie:
Białka
lekko podbić z odrobiną cukru. Resztę cukru zagotować z wodą (ma
zakrywać cukier) i gotować do próby nitki (120C). Syrop wlewać
stopniowo do podbitych białek cały czas ubijając. Ubić na sztywno.
Bezę wyłożyć na krem cytrynowy i opalić palnikiem lub w piekarniku w
opcji grill.
Trzymać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.