Składniki:
- 1 cebula
- 1/2 kg mięsa mielonego (indyk, wołowe lub mieszane)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- zioła (dałam świeże: bazylię i oregano)
- 2 - 4 garście świeżego szpinaku
- olej do smażenia
- 50 g masła
- 5 - 7 łyżek mąki
- mleko (ok. 3/4 l)
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- płaty lasagne
Wykonanie:
Cebulę
kroimy w kostkę i podsmażamy na głębokiej patelni. Dodajemy mięso i
dobrze smażymy, mieszając od czasu do czasu. Kiedy będzie już brązowe
dodajemy pomidory, wyciśnięty czosnek, cukier, przyprawy i zioła. Sos
ma się gotować na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Kilka minut przed
końcem dodajemy szpinak.
Przygotowujemy
beszamel. Masło i mąkę przesmażamy. Powoli dodajemy mleko cały czas
mieszając. Doprawiamy do smaku. Gotujemy kilkanaście minut, aż sos
ładnie zgęstnieje. Cały czas mieszamy.
Naczynie
do zapiekania wykładamy płatami makaronu (nie gotujemy). Na makaron
kładziemy część mięsa, potem beszamel. Kolejno układamy w tej samej
kolejności pamiętając, że na wierzchu ma być beszamel. Naczynie
przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Pieczemy około pół godziny. Zdejmujemy folię i dopiekamy, aż sos ładnie
się zezłoci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.