Składniki (na blachę 23 cm):
Ciasto kruche:
- 150 g masła
- 240 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka (40 g)
- kilka kropli soku z cytryny
- 2 kg jabłek (antonówka, szara reneta)
- 100 g cukru
- jajko do smarowania
Wykonanie:
Składniki
siekamy nożem, zagniatamy ciasto i wkładamy w folii na lodówki na 30
minut. Odcinamy mniej kawałek mniej więcej 100 g. Większą część
rozwałkowujemy i wykładamy foremki. Spód nakłuwamy. Wykładamy
dokładnie folią aluminiową (szczególnie dokładnie dociskamy przy rancie)
i pieczemy z obciążeniem (np.groch, fasola) przez 10 minut w 180 C.
Zdejmujemy folię.
Mniejszy kawałek rozwałkowujemy i na papierze wkładamy do lodówki.
W
międzyczasie szykujemy jabłka. Myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
Przekładamy na patelnię i dusimy, aż większość się rozpadnie. Pod
koniec dodajemy cukier, mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Jabłka
wykładamy na podpieczony spód. Wyjmujemy z lodówki rozwałkowany
kawałek ciasta. Tniemy na paski. Układamy na jabłkach. Smarujemy
jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 - 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.