Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 5 - 8 zielonych pomidorów
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- kawałek masła
- 2 - 4 łyżeczki cukru demerara
- ocet balsamiczny
- parmesan
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Patelnię
z metalową rączką lub specjalną formę do tarty tatin postawić na ogniu.
Wlać odrobinę oliwy. Umyte i przekrojone na pół pomidory ułożyć w
patelni przekrojoną stroną w dół. Zwiększyć ogień. Po minucie dodać
masło i wsypać cukier. Potrząsnąć patelnią tak, aby pomidory pokryły
się cukrem. Zdjąć patelnię z ognia.
Rozwałkować
ciasto na wielkość odrobinę większą niż patelnia. Ułożyć ciasto na
pomidorach i wcisnąć boki pomiędzy pomidory a brzeg patelni. Wstawić
patelnię do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, aż ciasto
będzie złote i chrupiące. Wyjąć patelnię z piekarnika i pozwolić przez
chwilę ostygnąć. Ostrożnie wyjąć tartę na talerz. Skropić octem
balsamicznym i posypać parmesanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.